1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

България може да стане предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа

БГ Бизнес

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Баку

Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до един милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа. Това е заявил при откриването на Южния газов коридор президентът Росен Плевнелиев в азербайджанската столица Баку.

По думите му българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа.

Държавният глава е подчертал, че България е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. Той е отбелязал, че междустистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 г., съобщиха от прессекретариата на президента.

По другите два проекта за интерконектори - със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, е подчертал президентът. Според Росен Плевнелиев с реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба" и ще се гарантира сигурност на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа.

"Преди пет години на Европа ѝ беше напомнено за най-голямата ѝ уязвимост - енергийната зависимост. България беше една от най-засегнатите страни по време на газовата криза през 2009 година", е припомнил президентът Плевнелиев. "Намирането на алтернативни източници и маршрути за газови доставки е въпрос на национална сигурност, а енергийната диверсификация - ключов приоритет", е заявил държавният глава.

"Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор", е посочил президентът Плевнелиев, като е благодарил на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз" и СОКАР. Документът предвижда доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии