1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

България иска 1,4 млрд. евро за 6 енергийни проекта по плана „Юнкер”

БГ Бизнес

Сред тях са интерконекторните връзки с Гърция, Сърбия и Турция

Шест български енергийни проекта за 1,410 млрд. евро да бъдат включени в инвестиционния план „Юнкер” – такова предложение е направила страната към Европейската комисия, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в петък.

В публикувания от ЕК през декември 2014 г. първи списък с проекти от плана „Юнкер” фигурират само проекти от сектор електроенергетика, отбеляза Петкова. След това от ЕК е била предоставена възможност да бъдат внесени нови предложения. Така през януари тази година Министерството на енергетиката е предложило в списъка да бъдат добавени приоритетните за България проекти - междусистемната газова връзка между България и Гърция, разширяване на подземното газово хранилище Чирен, рехабилитация и модернизация на националната газопреносна система, междусистемната връзка България - Турция, изграждане на второ газохранилище, междусистемната газова връзка между България и Сърбия.

„В актуализирания списък добавихме и два електроенергийни проекта- разширяването на ПАВЕЦ Чаира с язовир Яденица и рехабилитацията на подстанции от електроразпределителната система на страната”, информира министър Петкова.

Голяма част от тези проекти, освен че са признати от ЕК за проекти от общоевропейски интерес, са и от изключително значение за развитието на енергийния сектор в България, заяви министърът. Според Петкова при успешна реализация на тези проекти перспективите пред България ще са много по-добри относно енергийната диверсификация.

Анализите на енергийното министерство са показали, че необходимите инвестиции за изграждането на шестте газови проекта са в размер на около 764 млн. евро, а за изграждане на петте електроенергийни проекта ще са необходими 646 млн. евро или общата стойност на всички проекти е приблизително 1 млрд. 410 млн. евро, обобщи Петкова.

Тя заяви , че се надява всички проекти да бъдат одобрени и спомена, че проектите за междусистемните газови връзки са били включени в приоритетните 14 проекта на ЕК, които предстои да бъдат изградени.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии