1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Азербайджан в готовност да ни доставя газ от 2020 г.

БГ Бизнес

След 2023 г. обемът на доставките може да бъде увеличен

Доставките на азербайджански газ за България могат да започнат от 2020 г. Това са заявили от държавната петролна компания СОКАР по време на посещението на българския зам.-министър на енергетиката Жечо Станков в Баку, съобщава БНР.

„Това, което е посочено към тях като срокове, и което ще бъде изпълнено, е от 2020 г. да функционира газовата инфраструктура, за която те са главен фактор, а именно Южният газов коридор. Съответно ние сме поели ангажимента и постоянно, ежемесечно се чуваме, за да ги брифираме как се движи гръцката връзка и от тяхна страна имаме уверение, че 2020 г. ще потекат потоците по този един милиард кубични метра към България”, обясни зам.

Заместник-министър Жечо Станков съобщи още, че има възможност, след 2023 година страната ни да започне да доставя по-големи количества газ от Азербайджан от други нейни находища. В момента "Булгаргаз" има договор за доставка на 1 милиард кубически метра от находището "Шах Дениз 2".

Същевременно азербайджанските партньори обмислят по какъв начин да се инвестира в проекта за газоразпределителния център "Балкан".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии