1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Асен Василев с идея за реформи в целия енергиен сектор, не на парче

БГ Бизнес

Президентът подкрепя цялостното пренареждане на пъзела в енергетиката

Министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев е готов с пакет от законодателни промени за целия енергиен сектор. Президентът подкрепя цялостното пренареждане на пъзела в енергетиката. Според Росен Плевнелиев големият шлем не е в три енергийни проекта, а в три eнергийни политики.

На 15 май се очаква да излязат резултатите от проверката в енергетиката от Европейската комисия и Световната банка. Икономическият министър обясни, че трябва да се направят реформи в целия енергиен сектор, а не на парче.

Той даде пример как може да се намали цената за зелена енергия. „В момента, например, ние използваме фиксирани тарифи на висока цена. Има и алтернативен механизъм, позволен от ЕК - механизмът със зелени сертификати. Чрез тях цената се регулира и колкото повече зелени мощности излизат на пазара, толкова повече пада цената на зелените мощности, което е нормален пазарен принцип,” обясни Асен Василев.

В почивните дни беше отбелязан абсолютен рекорд в спада на потреблението и износа. Въведени са ограничения в производството не само за зелената енергия, но и за АЕЦ „Козлодуй”.

В момента България произвежда енергия за 13 000 мегавата, а потребява между 2 000 и 4 000. Според президента Плевнелиев с реализирането на програмата за енергийна ефективност ще се спестят 2000 мегавата енергия, което е равно на мощността на АЕЦ „Белене”.

Зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов коментира, че санирането на сградите ще доведе до огромния ефект на спестяване от скъпото топлопроизводство, което е субсидирано от държавата, както и на скъпия ток, който идва от топлоцентралите.

„Това се отнася не само до качеството на живот на гражданите, но се отразява и в сметките за ток, доколкото намаляването на топлопотреблението намалява нуждата от субсидия на топлопотребление и намалява кафявата добавка,” допълни Божан Стоянов.

31 обществени сгради получиха 8,5 млн. евро за саниране от международния фонд „Козлодуй".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии