1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Ангелкова иска по-лек визов режим за балкански туристи в България

БГ Бизнес

Предстои работна среща с министрите на вътрешните и външните работи

Министърът на туризма Николина Ангелкова е започнала разговори в посока на облекчаване на визовия режим за жители на балканите, „тъй като това също е от огромно значение за туристическата индустрия”.

„Предстои работна среща с министрите на вътрешните и външните работи, за да можем да уточним детайлите и как можем да посрещнем нуждите на туризма, а от друга страна да се съобразим с националното и европейското законодателство”, коментира тя, допълвайки, че е разговаряла с много посланици от региона.

Според министъра има много възможности за предоставяне на съвместни туристически пакети от региона, „защото всички заедно можем да предложим един атрактивен и конкурентен продукт”.

„Има още много работа в тази посока, но началото е положено”, подчерта тя и добави, че създаването на общи туристически продукти е от „съществено значение за адресиране на новите предизвикателства и на нови пазари”.

„Имаме огромен потенциал тук на Балканите за предлагане на тези съвместни туристически услуги – река Дунав от една страна, а Средиземноморският регион от друга. Всички ние имаме общи корени и бит и много общо, което можем да предложим на всички, така че да бъдем една привлекателна туристическа дестинация”, обясни Ангелкова.

„В съвременното общество туризмът безспорно се е превърнал от начин на развлечение на малка част от населението с по-високо благосъстояние в глобална индустрия. 9% от глобалния брутен вътрешен продукт се генерира от туризма. В България това са около 15%”, заяви тя при откриването на Първия балкански туристически форум Go2Balkans.

„Над 1 млрд. са отчетените от статистиката туристи в световен мащаб за миналата година. За България това са 6,5 млн. туристи. Прогнозите на Световната организация по туризъм дават среден ръст на световния туризъм за близките години от 3,2 до 3,4% за година, а за нашата страна прогнозите сочат между 4,5 и 5%”, допълни Ангелкова.

По думите ѝ изключително голям интерес се наблюдава от съседните държави за ски сезона – най-вече от Турция, Гърция, Румъния и Македония. „Надявам се за настоящия зимен сезон облекченията в туристическия визов режим да бъде факт”, посочи Николина Ангелкова по този повод.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии