1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

АИКБ предупреждава: „Белене” може да надуе сметките за ток

БГ Бизнес

В договора за централата може да има "подводни камъни"

Потенциалните инвеститори в проекта „Белене” без съмнение се стремят в договора им да влезе т.нар „доплащане на разлики”, което ще натовари изключително тежко българските фирми и домакинства – въпреки афишираната от правителството независимост на новата централа от държавни гаранции и договори за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия. Това се посочва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал.

Работодателската организация обяснява, че това „доплащане на разлики” би означавало всичко, произведено от „Белене” да се продава на борсата, а индустрията и домакинствата да доплащат разликата от борсовата цена, която е значително под $46 за мегаватчас до $92 за мегаватчас проектна цена.

Според АИКБ, подобен сценарий би означавал ново вдигане на таксата „Задължения към обществото”, която се плаща заедно със сметките за ток заради договорите с ВЕИ централите и т.нар американски тецове.

„Вън от съмнение е, че най-напред следва да се актуализира енергийната ни стратегия, за да е ясно кога и дали изобщо ще се нуждаем от такива мощности, преди да се слагат нови заробващи подписи. Защото, ако до тук сме изгубили 2 милиарда, то с един такъв проект може да изгубим още 20 милиарда, доплащайки за разлики по милиард годишно през следващите 20 години. Не е ли по-добре да спрем дотук със загубите?”, питат работодателите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии