1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

АЕЦ „Козлодуй” плащала към „Уестингхаус” за модернизация на V и VI блок

БГ Бизнес

След публикации в медиите от МИЕ уточниха за какво са били парите

АЕЦ „Козлодуй” е изплатил пари на „Уестингхаус Енерджи Систъм” по изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата. Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката след медийни публикации.

За удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е необходимо да бъде приведен в съответствие и приналежащият им специален корпус, обясняват от министерството. Общата стойност на договора е 15 995 000 щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г.

Късно в петък агенция „Фокус” публикува информация, че АЕЦ „Козлодуй” е плати по неизвестен договор на „Уестингхаус” над 7 млн. лв. Плащането на АЕЦ „Козлодуй” касае дейности по работещите блокове – 5 и 6, удължаване на техния ресурс и няма нищо общо със 7 блок, коментира за агенцията бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” инж. Иван Генов.

По-късно от МИЕ уточниха, че акционерното споразумение за изграждане на седми енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” е сключено с „Уестингхаус Електрик Къмпани” и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса.

Служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок, отбелязаха още от министерството.

Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус” до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии