1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

915 лв. средна заплата у нас в края на 2015 г.

БГ Бизнес

Най-добро е заплащането в IT сферата, най-лошо - в администрацията

Средната работна заплата в страната е нараснала с 8%. Това показват данните на националната статистика за последните три месеца на 2015 година.

Статистиката отчита траен ръст на средната заплата у нас - през декември преди данъци и удръжки, тя е била 937 лева, а за тримесечието 915.

Ръстът вдига и възнагражденията на властта - депутатите вече получават над 3000 лева, министър в кабинета близо 4000 лв., премиерът близо 5000, а президентът повече от 6000 лева.

Снимка: bTV

А иначе движещият сектор за ръст в средните заплати отново е IT секторът и комуникациите. Най-ниските средни заплати са в хотелиерство и ресторантьорство.

Снимка: bTV

Защо обаче сред най-търсените в края на миналата година попадат и служителите в автосервизи?

Служителите на една от фирмите за автомобилни гуми в страната са 260. Най-много работа имат през зимата. Отчитат, че за година броят на гумите, които са влезли у нас, е скочил с една трета, а оттам и работата им е повече.

„Ние се стремим да запазваме служителите си, въпреки че извън сезон няма достатъчно работа за тях”, обяснява Илко Илиев, търговски директор на фирма за автомобилни гуми.

А националната статистика отчита повече от 17% ръст в наетите служители в автосервизите у нас.

„Наистина автопаркът в страната, въпреки че се правят опити да се обнови, има доста стари коли, което също е предпоставка за повече ремонти”, коментира Илко Илиев.

Истинският двигател на средната работна заплата обаче идва от IT сектора и индустрията. Затова и останалите не усещат да са станали по-богати.

„Има глад за висококвалифицирани кадри в IT сектора и комуникациите, там има глад за висококвалифицирани кадри и това вдига заплатите - неслучайно са над 2 хил. лв.”, каза икономистът Георги Ангелов.

А работодатели изчисляват, че средната работна заплата е скочила близо 4 пъти повече отколкото производителността на труда.

„Ръстът на заплатите ще продължи, но доколко бързо ще е това нарастване зависи от подобряването на бизнес средата и подобряването на износа”, заяви Димитър Бранков от БСК.

Основният ръст обаче ще остане в отделни сектори, както сега, прогнозират икономисти.

Статистиката показва още, че заплатите в частния сектор растат почти два пъти по-бързо отколкото в държавния.

Снимка: bTV

През четвъртото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата e 915 лева и нараства спрямо третото тримесечие на 2015 г. с 4.7%, показват данните на Националния статистически институт.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2015 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 2049 лева ; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1622 лева; „Финансови и застрахователни дейности” - 1620 лева.

Снимка: bTV

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” - 575 лева; „Други дейности” - 636 лева; Административни и спомагателни дейности” - 697 лева.

Разпределение на трудовата сила

По предварителни данни, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2015 г. намаляват с 50.8 хил., или с 2.2% спрямо края на септември 2015 г., като достигат 2.22 милиона души.

Най-голямо е намалението при икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство”, „Селско, горско и рибно стопанство” и „Административни и спомагателни дейности”.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 22.3% и 17.5%.

На годишна база най-голямо е увеличението на броя на заетите със създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии