1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

9% от активите ни за втора пенсия отиват за такси

БГ Бизнес

Това сочат изчисленията на КТ „Подкрепа”

Близо 9% от активите на осигурените за втора пенсия българи са иззети под формата на такси от пенсионните дружества през 2016 г. Това сочат изчисления на КТ „Подкрепа”.

Синдикатът поиска премахване на таксата, която дружествата събират за всяка внесена от нас осигуровка, както и отчет пред Сметната палата за възнагражденията, които получават висшите мениджъри в пенсионните компании.

В момента от всяка внесена осигуровка за втора пенсия дружествата удържат 4,5%. Според "Подкрепа" срещу това не се предоставя никаква услуга и удръжката трябва да се премахне. Засега законът предвижда тя да намалява плавно до 2019 г., когато ще стане 3,75%.

Дружествата събират и инвестиционна такса. В момента тя е 0,9%. И също плавно ще намалява. Начислява се върху цялата натрупана сума в сметката на човек, а не само върху доходността, която фондът е постигнал. Нещо, което синдикатите също смятат за несправедливо и настояват да се промени.

От "Подкрепа" дават пример с човек със заплата от 1000 лв., който започва да се осигурява за втора пенсия през 2014 г. Изчислили са, че през първата година парите в сметката му ще нараснат с около 20 лева. Ако не му се правят удръжка върху всяка осигуровка, нарастването вече ще е с 50 лв.

Част от осигуровката за пенсия на хората родени след 1959 г. отива в частен пенсионен фонд. Той се управлява от дружество, което след време ще изплаща втора пенсия. За дейността си то прави удръжки и такси върху парите на осигурените.

От пенсионните дружества твърдят, че сметките на синдиката са некоректни. Уточняват, че таксите плавно намаляват и освен за покриване на разходите им служат и за формиране на резерви, които да гарантират плащанията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии