1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

8000 младежи с шанс за работа дори да нямат стаж

БГ Бизнес

Разходите за осигуровки и заплати се покриват с евросредства по схемата „Младежка заетост”

8 хиляди младежи имат шанс за работа дори, без да имат и ден стаж. Работодателите отново могат да заявяват свободни места от началото на седмицата. Тези служители реално са безплатни за тях, защото разходите за осигуровки и заплати се покриват с евросредства по схемата „Младежка заетост”.

Близо 16% от безработните у нас всъщност са млади хора до 29 години. Шанс да си намерят работа имат най-вече в големите градове или поне там, където има развито производство.

Най-много са свободните места в сектора на услугите и производството. Минималното заплащане в зависимост от дейността и длъжността варира от 400 до 1100 лева.

Снимка: bTV

Работодателите, които вземат на стаж младеж по схемата за младежка заетост на практика нямат разходи за осигуровки и заплати за тези служители за половин година. Здравните и социалните осигуровки се поемат по програмата за още 6 месеца, ако стажантът бъде назначен за постоянно.

Катерина Калъчева от понеделник започва първата си работа. Завършила е икономика преди година. Одобрена е за стажантската програма във фирма след няколко неуспешни интервюта за работа в 8 фирми в Пловдив, Ямбол и София.

„Искаха 2 години стаж, което е малко трудно за човек, който държи на образованието си и ходещ редовно на лекции”, казва Катерина.

Във фирмата всеки пети от 25 служители е назначен на постоянен трудов договор след различни програми. Според управителя така помагат не само на младите, но и на стартиращите фирми да наемат повече работна ръка.

„Плюсът е голям от програмите. Ние затова продължаваме да привличаме млади хора, на които им се работи”, обяснява управителят Георги Поповянск.

Въпреки бюрокрацията досега работодателят не е имал проблеми. Сега агенцията по заетостта е облекчила процедурата и гарантира, че разходите на бизнеса по схемата за младежка заетост ще се възстановяват до 15 дни.

„Ако до 20-то число работодателят е начислил вече заплатите и е подал до края на месеца искането си за плащане, ние до 15-то число на следващия месец ще му възстановим средствата, което е доста бързо”, обясни Христо Йорданов, гл. експерт "Европейски фондове и медународни проекти" в Агенция по заетостта.

Снимка: bTV

Броят на стажантите, които могат да се наемат по схемата, е неограничен. Изискването е разходите за заплати за половин година и за година осигуровки да не са повече от общо 391 хиляди лева.

До момента свободни работни места за младежи са заявили 351 работодателя, които са сключили договори за стаж и обучение със 715 души.

Снимка: bTV

Приемът продължава до края на годината или до изчерпване на предвидените 35 милиона лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии