1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

80% от пенсиите по сметки в КТБ са пренасочени към други банки

БГ Бизнес

Омбудсманът алармира, че парите на хиляди възрастни хора са блокирани, но от НОИ опровергаха информацията

Около 80% от пенсионерите, които са получавали пенсиите си на сметки в Корпоративна търговска банка и „Креди Агрикол”, са подали заявления за промяна на банковата си сметка, съобщи Националният осигурителен институт в отговор на критика от страна на националния омбудсман.

В телевизионно интервю по-рано в понеделник Константин Пенчев алармира, че пенсиите на около 6400 души са блокирани в КТБ. Той разкритикува НОИ за „пасивната” политика призовава гражданите да подават заявления за промяна на банковата сметка или за получаване на пенсия по пощата, вместо да потърси по телефона лично всеки от потърпевшите. Според Пенчев НОИ „очаква инициативата да дойде от възрастните хора, мнозина от които не ползват интернет или са самотни и болни”.

„Аз не мога да си обясня как може здравомислещ човек да превежда пари в затворена банка”, коментира Пенчев пред bTV след това. Според него служителите на НОИ е трябвало да търсят пенсионерите със сметки в КТБ, а не обратното. „Те да бъдат инициативните и да ги питат какво правим с тия пари, банката затваря, ще ми посочите ли друга сметка”, обясни още омбудсманът.

Подобно действие би довело до задълбочаване на кризата с КТБ, коментират от НОИ. „В обстоятелствата към онзи момент щеше да бъде много опасно и непредсказуемо като ефект”, обясни управителят на института Бисер Петков.

„Това е лична воля всеки как да получава пенсията си, в което НОИ не може да се намесва. Това, което НОИ е предприел като действия, е в рамките на закона, адекватно и в навременни срокове”, категоричен е Петков.

За да получат юлските си пенсии на друга сметка или по пощата гражданите е трябвало да подадат заявления до 2 юли. В този срок това са направили около 2/3 от засегнатите лица, а НОИ продължава да приема заявления за промяна.

„От около 6400 лица, получаващи пенсиите си в двете банки, са подадени и обработени от НОИ 3672 броя заявления на пенсионери за смяна на платеца на пенсията”, посочват от института в съобщение. От там подчертават още, че „значителен брой пенсионери” в това положение са се обадили в Контактния център на НОИ, за да се информират, но са предпочели да не местят сметките си, позовавайки се на официалната информация, че двете банки ще бъдат отворени на 21 юли 2014 г.

От НОИ припомнят, че пенсиите се превеждат по разплащателна или спестовна безсрочна лична сметка в посочена от гражданина банка. „Заявленията за превеждане на пенсия по сметка, получени в териториалните поделения на НОИ до 25-о число на месеца, се изпълняват от 1-во число на следващия месец. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции се извършва по график в периода от 7-мо до 20–то число на текущия месец, а сумите за лицата, които получават пенсиите си по банкови сметки се превеждат в първите три дни на периода”, посочват от института.

От НОИ са предоставили възможности за промяна на банковите сметки и определяне на по-дълъг от нормативния срок за подаване на заявления – до 2 юли 2014 г., в който ако това бъде направено, пенсиите за м. юли ще бъдат преведени по променените от лицата сметки. Освен това е била облекчена процедурата за промяна на банковата сметка за изплащане на парични обезщетения чрез предоставяне на възможност осигурените лица да подават декларация за промяна на банкова сметка директно в териториалните поделения, без посредничеството на осигурителя.

НОИ няма право да задържа каквито и да било плащания към бенефициентите си преди съответното лице изрично да е поискало това от държавната институция, уточниха от осигурителния институт.

В заключение НОИ оценява реакцията си по случая като „навременна, компетентна и адекватна” и критикува изказването на омбудсмана.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии