1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,543.2

7-ми блок в „Козлодуй" - гаранция срещу зависимостта от единствения доставчик

БГ Бизнес

Президентът на „Уестингхаус" Дани Родерик определи строителството на американския реактор като защита срещу икономически проблеми от геополитически характер

Докато Брюксел разширява санкциите срещу Русия, във вторник в България пристигна президентът на американската корпорация "Уестингхаус". Дани Родерик заяви пред bTV, че е дошъл, за да се информира лично за ситуацията у нас и напредъка в плановете за строеж на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология.

Ако човек слуша политиците ще си помисли, че изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е бърза и лесна работа, но да построиш и пуснеш в експлоатация чисто нова мощност и то в централа, където вече работят два по-стари и напълно различни блока, е сложно и скъпо начинание.

Една централа не е само реактор и турбина. Интересно е каква част от цената на блока, който предлагат от "Уестингхаус", е само за базовия модел. Включва ли спомагателните съоръжения като химическо оборудване, хранилище за отпадъци в процеса на производство и много други неща, които ще трябва да се строят тепърва, ако на една площадка заживеят руска и американска технология.

Дани Родерик в интервю за Светослав Иванов

- Г-н Родерик, добре дошли в България, но се опасявам, че идвате малко късно. Защото правителството подаде оставка, освен ако нямате някаква друга цел да сте тук?

- Знаете ли, трябва да разберем, че проектите, свързани с ядрената енергетика като този, които искаме да реализираме в България, ще оцелеят и ще преминат през няколко различни правителства. Проектът за 7-ия блок включва 10 години срок, в който да се лицензира и изгради и 60 години, в които ще се експлоатира. Ние се опитваме да получим уверения, че всички проекти като този имат по-дълъг жизнен цикъл от всякакви политическите промени, които ще бъдат определени от хората в България.

- Нека ви задам най-простия въпрос. За какво ни е да строим чисто нов блок, било то и последно поколение във вече съществуваща руска ядрена централа?

- Причините са няколко. Една от тях е новата европейска директива, която изисква от всички страни-членки на Европейския съюз да разнообразят технологиите си, защото както показва ситуацията в Украйна, ако имаш само един доставчик на реактор, поддръжка или гориво и нещо се случи в отношенията ви и той заплаши, че ще спре доставките, тогава трябва да имаш алтернатива. Диверсификацията е нещо нормално.

- Разбирам, но тук идва въпросът за цената. Първоначалната цена на блока е 5 милиарда долара, нали? Колко ще струва обаче допълнителното оборудване?

- В проектната фаза, в която се намираме ние не строим и не купуваме оборудване. Това е различно от начина, по който беше договорен проекта "Белене". Там имаше договори чрез които много хора започнаха да получават пари за оборудване. Ние не работим така. Нашият подход е много прагматичен и последователен - лицензиране, финансиране, структуриране на целия проект преди да дойде фазата за закупуване на оборудването. Тогава можем да кажем, че половината от стойността на проекта е за оборудване. "Уестингхаус" работи в България от 25 години и имаме представителство тук. Ние желаем тази компания да се развива, но също желаем да поканим и други български доставчици. Всичко това ще бъде включено в ценообразуването на оборудването и цената ще е фиксирана чрез договор. Веднъж след като цената се определи няма да има риск за допълнителни средства.

- Въпросът с допълнителните средства е аргумент за противниците на вашия проект. Има опасения, че цената ще се увеличи именно с оборудването, което ще е нужно за синхронизацията на руската система с новия блок.

- Това изобщо не отговаря на истината. Ние също работим в "Козлодуй" от много години и добре разбираме какво представлява централата, както и всички нейни силни и слаби страни. Не забравяйте, че нашият реактор като дизайн е създаден след събитията във "Фукушима" и е планиран така, че да издържи силни земетресения, загуба на мощност и прочее. По отношение на сигурността, реакторът AP1000 е най-високият клас, който може да има една държава. Това е глобално приета технология, която в комбинация с експертизата и опита на хората, които работят в "Козлодуй", мисля, че ще направи прехода възможен.

- Според някои български експерти трябва да видим работещ реактор AP1000 преди да правим подобен проект в България. Какво бихте им отговорили?

- Мисля, че все още няма и работещи реактори като тези за проекта "Белене". Те също се изграждат. През следващите 12 месеца ще можете да видите първият реактор AP1000, който ще влезе в експлоатация. Времето, което ще ни е нужно за лицензирането, уточняването на детайлите по финансирането ще ни позволи да пуснем още четири блока в различни точки на света преди да започнем строеж в България.

- Бихте ли построили реактора без държавни гаранции?

- Това е въпрос, който засяга най-вече България. Най-важното е, че страната няма да плаща нищо по време на строителството. Това ще стане, след като блока започне да функционира и да генерира приходи и печалби. Това ще обсъждаме по време на следващата фаза на проекта - какви са вариантите. Ако има пари, които да са на разположение срещу заем с ниска лихва, това няма да изисква никаква форма на гаранция и така ще реализираме проекта. Но като цяло видовете гаранция, за които говорим, нямат нищо общо с тези, които наблюдаваме при проекта "Белене". Тоест, в споразумението което имаме в момента, няма държавни гаранции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии