1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

50 електромобила по пътищата на България

БГ Бизнес

Собствениците на такива коли у нас са освободени от местни данъци

Повече от 50 електромобила се движат по пътищата на България, съобщи председателят на Българска асоциация „Електрически превозни средства” Мартин Заимов в интервю за БТА.

За да се насърчи употребата на този вид транспорт собствениците на електромобили у нас са освободени от местни данъци. Те ползват безплатно Синята и Зелена зона за паркиране в центъра на София и останалите градове с ограничителен режим за паркиране.

„Интересът към електромобилите у нас нараства пропорционално на успеха им в света и Европа, коментира Заимов. Ръстът е по-малък от очаквания, но въпреки това е много сериозен, смята специалистът. Разчитам догодина да има вече 100-150 автомобила в страната и съответно станциите за зареждане да се удвоят,” надява се Мартин Заимов.

Зарядните станции за електромобили у нас, които се намират на публични места и разполагат с място за паркиране, са около 20, а за София - 12. „Малко хора се замислят, че електрическите превозни средства имат милиони места за зареждане, това може да е във всеки контакт,” коментира председателят на асоциацията.

Цените на новите електромобили към момента са над 45 000 лева, а тези втора употреба на няколко години, с относителна сигурност на поддръжката, струват около 20 000 лева, коментира Заимов.

Конвертираните биха могли да бъдат и по-евтини, но там усилията за поддръжката са много по-сериозни, предупреди той.

За хората, които мислят „зелено", придвижват се основно в града и не разполагат с много средства, добър вариант са електрическите скутери и мотори, препоръча председателят на асоциация „Електрически превозни средства”. Те са сравнително безшумни, не отделят вредни газове и могат да изминат пробег от 30 до 50 км с едно зареждане на батерията. Максималната скорост, която развиват е от 35 до 60 км в час, а цените им са средно от 1 300 до 2 600 лева. Още по-евтини са електрическите велосипеди, посочи Заимов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии