1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

43 млн. лв. са забавените заплати само за миналата година

БГ Бизнес

Синдикатите искат нови правила, които да гарантират изплащане на възнагражденията в срок

43 милиона лева са забавените пари на служители у нас само през изминалата година.

През миналата година инспекторите са засекли над 12 хиляди нарушения. Най-често плащанията се бавят в търговията, ресторантьорството, охраната, транспорта и производството на храни. В повечето случаи на работниците им се налагало да чакат заплатите си с месеци.

Синдикатите настояват да се въведат нови правила, които да гарантират получаването на възнагражденията в срок.

Профсъюзите оповестиха, че 24 млн. лева от забавените възнаграждения са платени от работодателите след намесата на Главната инспекция по труда. Други 19,5 млн. лв. обаче са останали неразплатени.

Снимка: bTV

Синдикатите предлагат работодателите да могат да бавят заплати не повече от 2 месеца. През това време да бъдат задължени да плащат поне 60 на сто от дължимото възнаграждение. Преди това да уведомяват инспекцията по труда, че са финансово затруднени.

Снимка: bTV

И след като приключат тези два месеца, нямаш право повече да намаляваш заплатите и трябва да ги плащаш заедно с това, което си разсрочил.

Предлага се още служителите да могат да искат несъстоятелност на работодателя. Когато фирмата няма пари, а дължи заплати - собственикът да носи отговорност. А когато фирма фалира и не е платила парите на работниците, служителите да си получават дължимото преди банките и другите кредитори.

През изминалата година около 15% от предприятията са забавили заплатите на служителите си за три месеца. А други 40% са ги бавили по месец, показват още анализите на синдикатите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии