1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

400 млн. евро от ЕС само за софийското метро до 2020 г.

БГ Бизнес

Една трета от бюджета на старата транспортна европрограма още не е усвоен

Проектът за разширение на софийското метро ще може да разчита на 400 млн. евро през програмния период 2014 г. – 2020 г. Новата Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" е одобрена на национално ниво, става ясно от изказване на ресорния министър Ивайло Московски, цитирано от пресцентъра на неговото ведомство.

Към момента се строят два участъка от Първия метродиаметър. Трасето от бул. "Цариградско шосе" до летище София е изпълнено на 82 на сто, а линията от Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4 - на около 70 на сто.

По думите на Московски Министерският съвет е одобрил нейния проект на новата оперативна програма и предстои изпращането й към Европейската комисия.

Предвижда се по около 673 млн. евро да бъдат отделени за пътни и жп проекти. Фопълнителни 25 млн. евро са резервирани за интермодални терминали.

Ще бъде създадена отделна приоритетна ос с бюджет от над 77 млн. евро, по която да се финансира разработването на системи за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността в различните видове транспорт.

Пред Комитета за наблюдение на предната оперативна програма (2007 г. – 2013 г.) Московски е посочил, че до края на 2015 г. трябва да се усвоят още 33 на сто от нейния бюджет.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии