1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

3,5 млрд. лева липсват от КТБ

Финанси

Сметките на граждани и фирми се местят в „Креди Агрикол България”

„Дупка” от 3,5 милиарда лева от общия кредитен портфейл от 5,4 млрд. лева на Корпоративна търговка банка е открита от квесторите на БНБ. Корпоративна търговска банка ще остане без лиценз, а сметките на гражданите и фирмите ще бъдат прехвърлени в дъщерната й "Креди Агрикол България", която ще бъде одържавена и преименувана. Това стана ясно от изявлението пред медиите на управителя на БНБ Иван Искров в петък.

Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики, заяви Искров и добави, че заради липсите се е наложила промяна в първоначалния план за оздравяване на банката.

По думите му обаче, след одита е установено, че „Креди Агрикол България" е много добре управлявана банка и за нея ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров

Всеки гражданин ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, както е предвидено, и вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.

На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева. Квесторите не са успели да открият досиетата на кредитори за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка е 5,4 млрд. лева. Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си, допълни Искров.

По думите му става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка, ще бъдат предадени на главния прокурор.

Малко по-късно вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има данни за извършено тежко престъпление, което се разследва. Срещу кого е образувано досъдебно производство обаче не може да каже.

Интересно съвпадение е, че точно в деня, в който ръководството на БНБ обяви "меко казано" смущаващите данни, Вежди Рашидов (със сериозен депозит в КТБ - бел. ред.), внесе получена днес анонимка в прокуратурата. В нея детайлно е обяснено как Василев е изнесъл 1,7 млрд. лв. с полети на частен самолет.

Друг момент от пресконференцията на БНБ е, че на нея са били допускани журналисти по списък.

Цялото изявление на Управителния съвет на БНБ можете да прочетете тук.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии