1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

2301 лева месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство

БГ Бизнес

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2301 лева на месец, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ. Данните са от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година, съобщиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и изследователят от ИССИ Виолета Иванова.

Тези пари са необходими, за да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование.

Снимка: bTV

Средно на човек от този тип четиричленно домакинство издръжката на живота е 575,28 лева. От КНСБ са изчислили, че брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лева, за да се осигурят средствата, необходими за издръжката на живот на този тип средностатистическо домакинство.

Снимка: bTV

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Снимка: bTV
Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи, каза Пламен Димитров. Само 25% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота или около 1,8 милиона души.

30 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души.

От КНСБ за първи път са изчислили и издръжката на живота за София. Необходимите средства за издръжка за четиричленно домакинство в столицата са 3003,32 лева, като средно на човек от този тип домакинство издръжката на живот е 750,83 лева. Тя надхвърля средните за страната стойности с 30,5%. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот.

Снимка: bTV

Според официалните данни за заплатите в София средната в столицата е 1405 лева, която е с близо 27% по-ниска от необходимата. Основният принос за повишение на издръжката на живот в страната имат хранителните стоки с ръст от 4,4 на сто на годишна база, а при нехранителните стоки темпът се задържа на относително по-ниски нива от 1,6 на сто, което според КНСБ означава, че инфлацията плавно се завръща в България, което те изтълкуваха като добър знак.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии