1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

2.34 млрд. евро правят от България газов хъб

БГ Бизнес

Трябва да бъдат положени над 1000 км нови тръби

Превръщането на България в газов хъб за Югоизточна Европа ще изисква инвестиция в размер на 2.2 млрд. евро за нова инфраструктура, както и още 140 млн. евро за модернизация на съществуващата.

Това стана ясно от презентацията на премиера Бойко Борисов по време на Срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че страната ни е получила "благословията" на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович, а на следваща среща през юни останалите страни-членки ще дадат оценките си на данните от презентацията.

Разбра се също, че ЕК е замразила наказателната процедура срещу България, започната заради "Южен поток".

Тя не съобщи конкретна стартова дата за газовия хъб, като посочи, че в сряда е в Баку за консултативен съвет за Южния газов коридор, като в същото време се работи по интерконекторите с Румъния и Гърция, който трябва да бъде завършен през 2019 г.

От студиото на "Лице в лице" бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев я репликира, като посочи, че не е ясно откъде ще дойде газът за енергийния хъб - от Азербейджан по договор се очакват не повече от 1 млрд. кубика, няма възможност за изграждане на терминал за втечнен газ, а Русия няма желание да изгражда "Южен поток".

Какво предлагаме?

Проектът е определен като „механизъм за подобряване сигурността на доставките на природен газ за Европа – основна цел на Европейския енергиен съюз, консолидиране на способността на ЕС и икономическите партньори да преговарят с външни доставчици на газ”.

Снимка: bTV

В презентацията си премиерът определя газовия хъб като „ключов проект в изграждането на единен Европейски енергиен пазар”, което би довело до преодоляване на енергийната зависимост на региона на Югоизточна Европа.

Защо тук?

Като предимства на страната ни, в презентацията се изтъкват географското й разположение, добре развитите газопреносна система и газохранилище и местния добив.

Като плюсове се изтъкват ниското вътрешно потребление, „прозрачни процедури за доставки и строителство на справедливи цени” и др.

Какво ни е необходимо?

От презентацията става ясно, че трябва да се изградят 844 километра газопроводи, 2 компресорни станции с обща инсталирана мощност от 265 MW (в района на гр. Левски и на гр. Провадия), както и изграждане на приемен терминал.

Освен това, трябва да се повиши мощността на компресорна станция Странджа с 10 MW, да се изгради 50-километров лупинг Лозенец – Рупкча и модернизация и разширение на серевния полупръстен (около 272 километра).

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии