1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

2/3 от абитуриентите у нас искат да напуснат родния си град

БГ Бизнес

Има сериозна заплаха за обезлюдяване на цели региони в страната

Има сериозна заплаха от обезлюдяване на цели региони в страната. Проучване на Икономическия и социален съвет показва, че двама от трима ученици планират да напуснат родното си място, след като завършат средното си образование. Най-застрашени са малките населени места.

Две трети от учениците в 12-ти клас искат да напуснат населеното място след като завършат.

Снимка: bTV

Анализът показва, че всеки десети ученик иска да излезе извън страната непосредствено, след като завърши, а всеки пети е с нагласа замине до 2-3 години. Децата с по-висок успех и от по-голям град искат да заминат, за да продължат образованието си, останалите търсят основно работа зад граница.

Снимка: bTV

Най-застрашени от обезлюдяване са малките населени места. Освен зад граница учениците там искат да се преместят в София или в друг по-голям областен град.

Проучването на икономическия и социален съвет сочи още, че 70% от учениците, които искат да заминат вече имат близки зад граница.

От съвета настояват държавата да насочи усилията си в подобряване на условията в регионите. В противен случай рискуваме само след 20 години 1/3 от България да бъде обезлюдена, а населението да се концентрира в София и още 3-4 града.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии