1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,650.7

10 години България в ЕС: Повече работни места и значим икономически ръст

БГ Бизнес
 

Съществена роля като партньор регулатор Брюксел изиграва в процеса на реформи в съдебната система и борбата с корупцията

За последните 10 години, откакто България е пълноправен член на ЕС, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни е нараснал с 9,3%. Това показва доклад за ползите и предизвикателствата от европейското членство на страната ни.

Документът е изготвен от екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии по заявка на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент.

Добрите икономически показатели се дължат предимно на европейските средства, които получава страната ни.

Раздвижване в икономиката се забелязва още в периода на преговорите за членство.

Между 1999 г. до 2007 г. БВП на глава от населението по покупателна способност нараства от 27% до 40,8% от средното за ЕС, като през 2016 г. достига 48,1%.

За последните 10 години повече българи са намерили работа: безработицата е спаднала с 4,0%.

Двойно по-висок е износът на високотехнологични продукти и на услуги от областта на информационните и комуникационните технологии. В общия износ от страната този дял се е увеличил от под 7 до над 10%.

С помощта на Брюксел икономическата криза и кризата с КТБ имат по-леки последици за гражданите.

Съществена роля като партньор регулатор Брюксел изиграва в процеса на реформи в съдебната система и борбата с корупцията.

Това, което България още трябва да научи от членството в ЕС, е да бъде по-активна на масата за дебати, коментират анализаторите.

Финалният вариант на доклада ще бъде представен на 9 май – в Деня на Европа.

Последни публикации

ESG

Интерактивна образователна инсталация кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Любопитната инсталация посреща посетители на пл. „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки ще може да разгледа „Музея на електронния отпадък“ и да предаде за рециклиране старите си електронни устройства

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии