Чий е Самуил? Къде е написана кирилицата?

Старите спорове, толкова характерни за балканската душа, неочаквано бяха събудени и през тази седмица. Първо шахматистът Анатолий Карпов се матира сам в студиото на "Тази сутрин", казвайки, че кирилицата идвала от земите на древна Византия. Това не отговаря на истината, защото в манастира Полихрон, Константин-Кирил Философ пише глаголицата.

Останките от този манастир се намират на територията на днешна Турция, която за щастие няма претенции към азбуката на славяните. Но това не попречи на Анатолий Карпов да импровизира по темата.

В тази ситуация най-големите губещи са българските националисти, които започват да страдат от криза на идентичността. Уж са български националисти, но са и русофили. И когато някой руски гост каже нещо подобно, тогава любезните му домакини се объркват - българското ли да защитават, руското ли. И обикновено мълчат. 

Чувствителни сме към нашата история, но чувствителни са и сърби, и македонци, и всички балкански народи. Затова евентуалният договор за добросъседство между България и Македония ще бъде истинско постижение. В Скопие на власт са хора, които очевидно са готови да изоставят защитния си национализъм, защото за малките народи като македонския, национализмът е защитна реакция, за да тръгнат в нова посока.

Борисов заведе Заев на паметника на Самуил в София. Върху шестметровия паметник пише "Самуил, цар на България". На 2 август се очаква Борисов да посети Македония, където Заев ще му върне жеста и вероятно ще го заведе при паметника на Самуил в Скопие. 

Заев рискува много, отивайки на паметника на Самуил. С това действие той негласно призна, че линията на македонския шовинизъм завършва тук. А това е добра новина, защото колкото по-обединени са Балканите, толкова по-силен ще е и политически, и икономически нашият регион, който толкова много пъти е бил разделян, за да бъде владян.

Наистина е време за нещо ново и смело, иначе играта на паметници може да продължи вечно.