Европейската гражданска инициатива правителствата в страните от Европейския съюз да плащат на всеки данъкоплатец определена сума пари като безусловен базов доход е на път да се провали.

Инициаторите на петицията няма да успеят да съберат изискваните от еврокомисията един милион подписа - условие, подписката им да завърши със задължително изслушване и обсъждане на идеята в Европейския парламент.

Макар 34 европейски депутати да подкрепят това предложение у нас с популяризирането на проекта се занимава една малка фондация.

Цветелина Каляшева и Прем Саджив от фондация Синята птица агитират колкото се може повече българи да се запознаят с идеята за безусловен базов доход. А тя е- Независимо от възрастта, работите или не, да получавате от правителствата гарантирана малка сума пари с която да си покривате минималните разноски като комунални сметки и за храна и дрехи.

„От 2014 до 2020 г. в ЕС ще има страшно много програми за разработване на нов социален модел. самата Европа е разбрала, че нещата не вървят както трябва в социален план. Не става въпрос да се раздават пари още сега, а де се направят проучвания и анализи”, каза Саджив.

„До този момент в България политически интерес към темата няма. Изцяло се подкрепя от граждани , от сдружения за защита на човешки права, от творчески съюзи, КНСБ също подкрепят идеята”, посочи Цветелина Каляшева.

Подписката изтича на 13 януари. До момента са събрани едва половината от един милион подписа на европейски граждани. У нас подписката е подкрепена от по-малко от 3 хиляди души.

Независимите икономисти обаче смятат, че тази идея е утопична. Включително защото много хора биха предпочели да получават нисък доход даром.

„Тази идея е безумна. За някои хора може да изглежда примамливо да си разделят едни пари, но тези пари трябва да дойдат отнякъде. Значи държавата трябва първо да ги събере, след това да ги раздаде. Раздаването на пари на калпак ще дръпне цените нагоре”, коментира Зорница Славова.

34 евро депутати подкрепят идеята. Нито един български представител в европарламента обаче не застава зад нея.