Правилата за безлимитните инвитро процедури ще са готови до месец. След като тази седмица стана ясно, че държавата ще плаща за съхранение на яйцеклетки на онкоболни, специалисти алармират, че при липса на ясна регулация са възможни злоупотреби.

След години очакване и три инвитро процедури Цветелина Недялкова ще стане майка за втори път до седмици. „Не съм се отказвала и за миг - да опитвам, да вярвам. Сигурна бях и че ще бъде момченце”, казва тя. 

Според статистиката от четири инвитро процедури една е успешна, най-често - третият или четвъртият опит, след които успеваемостта рязко пада. Сега фондът поема три процедури.

„За някои семейства това е всичко на този свят, защото за тях това е единственият шанс да създадат свое поколение”, заяви д-р д-р Мефтуне Шефкетова, акушер-гинеколог.  

„Нас трябва да ни интересува резултатът от тези опити, в крайна сметка не само да правим процедури, а да имаме бебета. Трябва да има регистър на успеваемостта на всеки един център”, категоричен е бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. 

От Центъра за асистирана репродукция обещават сроковете за одобрение да бъдат намалени наполовина.

„В тази регулация трябва да залегне преди всичко намаляване на срока за връчване на заповедите, за да не чакат 10-11 месеца”, посочи директорът на центъра д-р Мария Георгиева.

„Четвърта година бюджетът ни е 12 милиона лева, които осигуряваха плащането на около 2400 процедури. Така се натрупаха около 3000 одобрени чакащи заповед”, допълни тя. 

Големият напредък е, че и жени с онкологични заболявания ще могат да кандидатстват пред фонда. Между 2000 и 3000 лева струва замразяването на яйцеклетки. Държавата вече ще възстановява тези разходи.

„Когато им предложим съхраняване на яйцеклетка, повечето от тях го приемат с удоволствие, тъй като за тях това е стимул да продължат борбата с рака”, отбеляза онкологът д-р Маргарита Таушанова.