Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова на днешното заседание на Висшия съдебен съвет председателят на Софийския градски съд Владимира Янева и заместниците ѝ да подадат оставки.

Това той направи малко преди насроченото изслушване на Янева пред съвета заради искането на главния прокурор Сотир Цацаров тя да бъде отстранена. Срещу Янева има образувано досъдебно производство, но не се яви пред ВСС.

По думите на Панов, ако Янева и заместниците ѝ имат съвест, трябва да подадат оставки.

По-рано днес председателят на ВКС и министърът на правосъдието Христо Иванов внесоха във Висшия съдебен съвет предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и заместника ѝ и ръководител на Гражданската колегия на съда Богдана Желявска.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска ВСС да отстрани временно Янева заради образуваното срещу нея досъдебно производство за нерегламентирано разрешаване за използване на специални разузнавателни средства.

Лозан Панов напусна заседанието на ВСС, но уточни пред журналисти, че причината е присъствието му на общите събрания на съдиите от ВКС. Той посочи, че предложението за дисциплинарно производство е с голямо съдържание и факти за нарушения и заяви, че според него почтеността изисква Владимира Янева да подаде оставка.