Службите са си на ДПС – това казва едната от участничките в поредния разпространен от сайта „Биволъ” СРС запис, в който се твърди че се чуват гласовете на съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Именно на втората, която оглавяваше ключовия Софийски градски съд, се приписва репликата по адрес на Движението за права и свободи. „Румяна Ченалова” коментира по този повод, че службите са „последният бастион” на партията.

Чуйте записа ТУК

„Ако ги пипнат реално... скачат на ДПС. И той, както виждаш, Бойко затова казва: Ами те Писанчев (шефът на ДАНС Владимир Писанчев) и Лазаров (главният секретар на МВР Светлозар Лазаров) много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам”, разсъждава на глас „Владимира Янева”.

Според „Биволъ”, разговорът е бил проведен на 19 февруари, две седмици преди останалите от кабинета „Орешарски” кадри да подадат оставки.

Писанчев и Лазаров драматично се оттеглиха постовете си, след като първоначално премиерът Бойко Борисов не искаше да ги маха и така влезе в сблъсък с вътрешния си министър Веселин Вучков, който напусна правителството.

От ДПС отказват да коментират днешния запис. Според Радан Кънев от Реформаторския блок, влиянието на движението се усеща "по интензитета на кадровата политика, по поставянето на чадър над хора, назначени по времето на Орешарски, на хора, назначени по време на Тройната коалиция".

Какво чухме до момента

Разговорите между „Ченалова” и „Янева” вече разтърсиха съдебната система по друга линия – първите записи показаха странна система от задкулисни политически зависимости.

В нея, според двете, Цветан Цветанов иска да спаси шефката на градския съд от дисциплинарка заради СРС скандала „Червеи” (разписани разрешения за следене над законовия срок), докато Бойко Борисов иска тя да бъде наказана (тук се появи и култовият вече глагол „опрасквам”-б.р.). Те притискат главния прокурор Сотир Цацаров, който се опитва да угоди и на двамата, и, според „Янева”, накрая „джентълменски” й казва лично, че ще бъде проверявана.

Споменаването на ДПС в новия запис е първото директно, но преди седмица от друг разговор се разбра, че „Делян” също е говорил с някои от участниците в „опраскването” на „Янева”. Румяна Ченалова на живо коментира, че „Делян Пеевски е със сериозни властови позиции, познава се с главния прокурор, с премиера, предполагам, че това е причината”.

Скандалът „Яневагейт” предизвика реакция и в Брюксел. Прокуратурата и „Медиапул” публикуваха различни интерпретации на официалната позиция на Брюксел, като общото беше искането за ефективно разследване на случая. Според онлайн изданието, това трябва да стане след временно отстраняване на замесените (сред които е главният прокурор Сотир Цацаров), според държавното обвинение, не се споменават оставки.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска президентът да сформира независима комисия, която да разследва случая, но Росен Плевнелиев отказа. Със записите се захвана прокуратурата.

Междувременно, някои медии (сред които – и някои, в които Делян Пеевски има собственост) обявиха, че целият скандал с обсъждането на задкулисни зависимости от двете съдийки е всъщност опит за дестабилизирането на страната от кръгове около Реформаторския блок.

Премиерът Борисов неглижира записите, като заяви, че в тях се чува как си говорят "две каки".

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я