И четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур” – Горни Лом, при който загинаха 15 души, бяха оправдани. Видинският окръжен съд произнесе присъдите близо 3 години и половина след трагедията, която стана на 1 октомври 2014 г., предаде кореспондентът на bTV в региона.

Така година и половина след внасяне на делото във видинския съд то приключи – без нито един виновен.

Бившият собственик на завода Валери Митков, бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, бившият началник на отдел „Контрол на общоопасните средства” в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова – бивш директор в икономическото министерство, бяха оправдани по всички обвинения.

Ще протестираме присъдата. Очаквах по някои от обвиненията да има осъдителни присъди, но има и втора инстанция, каза след делото прокурор Мирослав Костов.

За да чуят присъдите си, в залата бяха четиримата обвиняеми, сред тях беше и бившият собственик на „Миджур” Валери Митков, който загуби сина си във взрива. Той обяви, че според него причина за взрива е външна намеса, тъй като няма други доказателства, че той е станал по друг начин.

„Всичко, което се приписа на мен, бяха задълженията на ръководителя на завод „Миджур” и на мениджъра на цех С – утилизация”, каза от своя страна Палма Иванова.

Според защитата присъдата съответства на доказателствата. „Част от подсъдимите нямаха обвинения във връзка с взрива и със загиналите хора, а по делото още от досъдебното производство не е изяснена и причината за взрива”, коментира Златка Стефанова, адвокат на Валери Митков.

Присъдите чу и Димитър – бащата, който загуби сина си Михаил. „В случая обидата е най-малкото нещо, което ми се струпва в последно време. Загубата на близък човек е трагедия, не обида. Още повече че 15 души са загубили живота си. Това за мен е подигравка с паметта на хората”, категоричен беше Димитров.

От 180 папки с материали по делото обвинителният акт е събран в 30 страници. Четенето на присъдата продължи близо два часа.

Решението на тричленния състав на Видинския окръжен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Преди седмица прокуратурата предупреди, че боеприпасите в „Миджур” все още не са безопасни. В отговор и след спешна среща с институциите от областната управа обобщиха, че опасността за населението е минимална.