Художници и артисти от Пловдив се обявиха против плановете на общината да събори старата Гарнизонна фурна в града. Според местната власт тя е опасна, а според културните дейци може да бъде възродена като Център за съвременно изкуство.

Огромните пространства на Гарнизонната фурна привлякоха вниманието на хората на изкуството в града. В миналото тя е изхранвала войници от казармите и се простира на цели пет декара.

Интелектуалците изчислили, че с около 320 хил. лв. за най-належащи ремонти, сградата може да се превърне в привлекателно място за култура.

Художниците смятат да оставят вътрешността на сграда в сегашния й вид. „Тази сграда, която трябва да се събори, може да поеме цяло бианале”, смята видеоартистът Севдалина Кочевска.

Според кмета на район Западен конструкцията е опасна и се самосрутва. Затова трябва да бъде разрушена.

За да не се товари общинският бюджет, художниците имат и вариант за самоиздръжка на сградата и чака отговора на общината.

Събарянето на сградата ще започне след седмица. Ако община Пловдив не се вслуша в желанието на художниците, те са готови да направят жива верига и да попречат сградата да бъде разрушена.