Проектите „Южен поток”, „Бургас — Александруполис” и АЕЦ „Белене” са класически политически проекти и тяхното рестартиране ще бъде огромна катастрофа за България. Това заяви в предаването „Тази сутрин” енергийният експерт Христо Казанджиев.

Според него те не са гарантирани като икономически осъществими проекти и това е било нееднократно заявявано и за трите проекта.

„Към настоящия момент икономическата логика и възможностите на България сочат, че тези проекти са непосилни за България, изключително рискови и тяхната реализация ще доведе до една много голяма икономическа и обществена катастрофа.

По начина, по който е структуриран проектът "Южен поток", той е изключително губещ за България. Не е необходимо страната да предоставя правото на Русия да строи този газопровод на нейна територия, коментира Христо Казанджиев.

Въпросът с купения вече реактор за АЕЦ „Белене” е въпрос, който следва да се обсъди от експертите, да се търси неговата реализация. Важното е България да придобие този актив, да спре плащането на тези огромни лихви, за да минимизира разходите и загубите, допълни Казанджиев.

Според експерта Еленко Божков обаче е възможен рестарт и на три проекта. По думите му България може да има участие в проекта АЕЦ "Белене" дори на 50%.