Посланието е към членовете на следващия ВСС – всичко, което се случва сега на територията на съдебната политика, всъщност е началото на разиграването на въпроса кой ще бъде следващият главен прокурор, коментира бившият правосъден министър Христо Иванов предложението на ГЕРБ и Патриотите съсловните магистратски организации да не могат да получават външно финансиране.

„Целта тук е да се удари международната подкрепа за реформистки настроения Съюз на съдиите – съюзът, който беше в опозиция на Цветан Цветанов като вътрешен министър, съюзът, който е опозиция на Цацаров, съюзът, който е интелектуален лидер в процеса на реформиране на съдебната власт (…)

Това предложение върви с друго: наказваме Съюза на съдиите и даваме „бонбонче” на членовете на ВСС, тези които си отиват, като им позволяваме без конкурс да заемат по-престижни места. Така че ГЕРБ в това отношение взема ясна страна, използвайки методи на Владимир Путин и Виктор Орбан”, добави Иванов.

„Ние се намираме в последните две години от мандата на Цацаров. Хората, които сега ще бъдат избрани за членове на ВСС са тези, които ще изберат следващия главен прокурор. С каква настройка ще бъдат те? Дали ще си помислят, както Лозан Панов и други членове на сегашният ВСС да се отклонят от „правата пътека”, да минат към опозицията, или ще останат  верни на тези, които са ги нагласили и избрали - Цацаров, Пееевски, Борисов,   сараите и т.н.?”, попита Иванов.

„От това зависи дали след две години главният прокурор ще бъде поредният „ти си го избра” или най-накрая ще видим независими служители на върховенството на закона, правото и обществения интерес. Сега се предопределя този резултат, посочи лидерът на „Да, България”.   

Вижте пълния разговор във видеото: