За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката. Това обяви пред „120 минути” министърът на правосъдието Христо Иванов. Според него с главния прокурор Сотир Цацаров не са заровили томахавките, защото никога не са ги вадили.

На въпрос дали носи оставката в джоба си, Иванов каза, че вижда смисъл в това да е министър, докато вижда шанс реформата в правосъдието да се проведе. Когато разбера, че всички шансове са изчерпани, ще си подам оставката, уточни той. Не е толкова важно дали си държа оставката в джоба, а дали си нося химикалката, коментира още министърът.

По думите му основната цел на предложените промени в Конституцията е да се реформира главата на съдебната система – Висшият съдебен съвет (ВСС), като се гарантира, че подборът на магистрати се прави по най-честен начин. Според Иванов в момента ВСС се избира по много сложен начин и това спъва работата му.

Неговата теза е, че в момента висшият орган на съдебната система не се избира пряко от гилдията, а опосредствано и това води до „вечните началници”. Министърът уточни, че никога не говори срещу сегашния състав на ВСС, а срещу системния проблем. Явното гласуване във ВВС пък се предлага, за да знаят, тези които са избирали съдиите, как те гласуват.

Христо Иванов призна, че е възможно при обсъждането на предложените промени в Конституцията между първо и второ четене да се извади „живецът на реформата”. Очаква се следващата седмица парламентът да гласува текстовете на първо четене.