"По съдебните въпроси ще се случва само това, което поиска главният прокурор, това беше ясно", сподели ден след оставката си бившият правосъден министър Христо Иванов в интервю пред bTV.

По думите му министър-председателят Бойко Борисов никога не е крил това от него.

"Премиерът от самото начало, и съм му благодарен за това, беше изключително коректен с мен за това какви са неговите политически ограничения, в рамките на които могат да се случат или не някои неща.

От самото начало беше ясно, че ако нещо е неприемливо за Сотир Цацаров, това е проблем за премиера. Така че от самото начало аз съм имал абсолютно ясна представа, че политически възможни са само нещата, които са приемливи за главния прокурор", заяви Иванов.

На въпроса дали говори за Сотир Цацаров като личност или за прокуратурата като институция, той отвърна така: "Не, не, това, което казвам, е, че е възможно да се случат стъпки, само ако те бъдат одобрени от главния прокурор."

Отрича сега да го е страх, макар че срещу него биха могли да тръгнат дела или поне проверки, още повече, че той каза, че трябва да има проверки за Ченалова и Янева.

"Отивам си така, както съм дошъл – с абсолютно чиста съвест, че всичко, което съм правил, съм правил за страната си и за нейния интерес. И оттук нататък аз съм готов да посрещна каквито и да е несгоди с чиста съвест, а това е най-важното нещо", каза Иванов.

"Очевидно има огромна имунна реакция от медиите около г-н Пеевски, които толкова старателно обслужват г-н Цацаров срещу всеки, който поиска тези факти да бъдат проверени", коментира министърът в оставка.

 "Когато казах, че трябва да има проверка по фактите, и повторих, потретих, че тази проверка трябва да е сериозна и да включва всички, и да бъде направена по начин, по който не оставя съмнение, че има влияние от замесени лица, аз бях напълно наясно с политическата цена, която следва", заяви още той.