Две обвинения бяха повдигнати срещу бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров, а срещу доведения му син Ивайло Главинков – едно. Двамата са били освободени срещу парични гаранции в размер на 25 000 лв. и им е наложена забрана да напускат пределите на страната, стана ясно от съобщение на пресцентъра на прокуратурата след разпита на двамата по-рано в петък.

Христо Бисеров, който пази пълно мълчание, откакто внезапно подаде оставка от поста си в парламента и в ДПС, отказа всякакви коментари при напускането на столичното следствие след двучасов разпит.

Заедно с доведения си син Ивайло Главинков и адвокатите Петър Янакиев и Христо Ботев пристигнаха за разпита малко след 11:00 часа, когато също отказаха коментари.
„Всичко, което трябваше да се случи по Наказателно-процесуалния кодекс, се случи”, лаконичен бе защитникът на Бисеров Петър Янакиев.

От съобщението на държавното обвинение стана ясно, че Бисеров е обвинен за това, че през 2012 г. в писмена декларация, подадена пред Сметната палата, е затаил истина относно наличието на сметки в банка в Швейцария.

Другото обвинение срещу него е за това, че в периода 13 декември 2012 г. – 21 февруари 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление.

Още вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на бившия заместник-председател на Народното събрание и втори човек в ДПС ще бъдат повдигнати две обвинения за пране на пари и за невярно деклариране пред Сметната палата.

Ивайло Главинков е обвинен за това, че в периода 13 декември 2012 г. – 21 февруари 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление.

За повдигнатите обвинения е уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това е първото дело, по което комисията и държавното обвинение ще си сътрудничат в рамките на споразумение от месец септември тази година, уточняват от прокуратурата.

Миналата седмица прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков, няколко дни след като Бисеров обяви, че напуска парламента и ДПС.

 

Вчера екип на bTV откри Христо Бисеров в столично заведение. Той се опита да избегне въпросите, като излезе през кухнята на ресторанта. Единственият коментар, който Бисеров направи, бе, че е посъветван от адвоката си да не отговаря на въпроси.