Предложените от правителството мерки за подпомагане на затворените фирми са неефективни, неработещи и недостатъчни. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според тях през последните месеци не се провежда реална антикризисна политика и не се взети нужните мерки, които да подпомогнат туризма. 

„Предложените 24 лева на ден като помощ за работниците в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи. За да се убедите лично в това предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8-часа дневно на 800 лева, а други – на 2800 лева. Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение“, пишат в позицията си от БХРА. 

 Ресторантьорите и хотелиерите посочват, че предложената сума от 24 лв. на ден е по-малка и от досега работещата мярка 80/20. Те уточняват, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лв. и при 80/20 работниците трябва да получат минимум 640 лв. помощ, което е повече от новото предложение. 

„Тази „подкрепа” е със срок на действие само докато заведенията са принудително затворени през идните поне три седмици. Но не е предвидена достатъчна помощ за самоосигуряващите се лица и за служителите в нощни клубове, които загубиха препитанието си значително по-рано. В общественото пространство се говори за помощ от 15-20 на сто от оборота на затворените заведения, с които те да бъдат подпомогнати. Това обаче е крайно недостатъчно за бизнеси, които реално не могат да работят на пълни обороти вече 9 месеца, а някой са реално затворени през повечето време“, допълват от БХРА.

От бранша заявяват, че предложените компенсации са недостатъчни, ще се наложат масови съкращения на персонал, а най-вероятно и фалити. Те предлагат нова мярка – държавата да поеме 90 или 100% от заплатите и осигуровките на служителите. 

„Хотелите имат резервации за предстоящите празници като Никулден и 8 декември, които влизат в обхвата на забранения период за работа на ресторантите, както и за останалите дни от тези три седмици. И естествено сега трябва да възстановят средствата на клиентите си. Защото никой не почива без храна и хранейки се в стаята си“, посочват от БХРА. 

Според БХРА членовете на организацията им не са получили никаква подкрепа на искането им за помощ за разсрочване на кредити или за мораториум върху дължимите суми към банките.