Хората с увреждания в България са с най-нисък социален статус в Европа, показва поручване на Евростат. Повече от половината такива българи живеят на границата на бедността, също толкова са принудени да се откажат от образование.

Данните показват, че у нас хората с увреждания нямат достъп до образование и обучение, много трудно намират работа и реално много голяма част от тях са изключени от обществото. Сред основните причини за това са недостъпната среда и липсата на подкрепа.

У нас почти половината от хората с увреждания прекъсват преждевременно образованието си, докато в останалите европейски страни този процент е средно 22. В европейските страни почти половината от хората с увреждания работят, докато у нас работа имат само 33%. В анализа не са включени хората, които живеят в институции. Сред големите проблеми на българите с увреждания е липсата на помощ от личен асистент. В София стотици хора са оставени в листата на чакащите за програмата "Асистент за незавасим живот".

10-годишният Петър е с прогресивна мускулна дистрофия, ходи много трудно и е с 80 % инвалидност. Въпреки това той учи наравно с останалите деца в 163-то училище в София, ходи и на уроци по английски. Миналата година е имал асистент от програмата на столичната община. Сега е в листата на чакащите.

„Ние гледаме да го интегрираме. Ние лесно ще го затворим вкъщи и ще го оставим да си седи вкъщи, но това не е решение на проблема”, казва бащата Георги Ведричков.

В училище Пепи разчита на помощта на съучениците и учителката си. „През тази година той почти не излиза, докато първите 2 години слизаше долу през голямото междучасие с децата вече – не”, заяви учителката на момчето.

С асистент миналата година е бил и 57-годишният Петър Дадански, който е със 100% телесна зависимост. „Живея сам с майка ми, тя е на 85 години и се справяме се някакси, но това е единствено да ми донесе чаша вода или когато се храним да донесе яденето”, обясни той.

Тази година за програмата "Асистент за независим и активен живот" са кандидатствали близо 1700 души. Одобрени са 906. С предимство са активните- които работят или учат.

От тази година ще има перманентен прием, така че при освобождаване на финансов ресурс ще могат да се включат още хора. Кога и колко пари ще бъдат добавени, не се знае. Неясно е и колко време ще трябва да чакат за асистент хора като Пепи и Петър.

В същото положение са много хора с увреждания в София, както и в цялата страна, защото програмите за асистенти и средствата за тях са недостатъчни. Отново според данните на Евростат половината от хората с увреждания у нас не могат да покрият дори минималните си материални потребности.