След като днес бъдещите управляващи от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ обявиха приоритетите си в социалната политика, работодатели и синдикати поискаха спешна среща. Хората с увреждания пък са готови за протест.

Бъдещият кабинет обещава да преизчисли всички пенсии, отпуснати до 2010 г., със средния осигурителен доход за 2009 г. Това гарантира увеличението им.

Няма да има пропорционално увеличение на останалите пенсии.

Снимка: bTV

Преизчислението обаче е предвидено да се случи със спестявания от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии. Кой и как ще установява кои са неправомерно отпуснати и как и колко спестявания ще генерира това, засега е загадка. Експерти дори го нарекоха „фантасмагория“.

Снимка: bTV

В програмата е записано още, че системата за експертиза на работоспособността ще се прехвърли в НОИ.

Хората с увреждания съзряха в това опит за механично орязване на броя на инвалидните пенсии като в „ръцете“ на НОИ се даде „и хляба, и ножа“. Затова се готвят за протест.

Снимка: bTV

Инвалидни пенсии получават малко над половин милион българи, като броят им всяка година расте. За 2016 г. НОИ им е изплатил 1,7 млрд. лв.

Ако всички тези хора трябва да се преосвидетелстват наново, системата няма да издържи, смятат експерти.

Това е една свръх фантасмагория. Само хора, които нямат идея как се случват нещата, могат да си помислят, че от икономии от фалшиви, както се наричат в медиите, инвалидни пенсии, ще съберат някакви пари“, коментира експертът на КНСБ Ася Гонева.

Намерението експертизата на работоспособността да се прехвърли в НОИ е записано с едно изречение в приоритетите, зад което експертите гадаят какво точно стои.

„Това означава, че механично ще бъдат съкращавани хората с увреждания, защото, отивайки в НОИ, това означава, че няма да се отпускат инвалидни пенсии и ще се контролират спрямо възможностите на страната“, смята Веска Събева от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Вижте повече във видеото: