Закон, наказващ със затвор хората, които добиват незаконно природни богатства, ако това е редовна тяхна практика – това обеща на жители на пернишкия квартал „Рудничар“ избраният от района депутат Красимир Велчев.

Текстът ще бъде внесен в парламента и приет до септември, увери народният представител.

Днес собственици на къщи над бившия рудник в квартала се събраха пред сградата на Парламента, за да поискат набезите на ромите в галериите да бъдат криминализирани.

Снимка: БГНЕС

В специално писмо те припомниха проблема с незаконния добив на въглища, заради който домовете им пропадат.

В края на миналата година охранителния пункт в района беше премахнат. Последният случай на пропадане е от преди седмица.

„Знаете за хората-къртици в Перник, за два пъти бедственото положение, падналите къщи. В момента подкопават една детска градина, където непрекъснато пребивават деца – много малки. Просто не знам какво се чака. Наистина ли се чака смъртния случай и ако е на тези толкова много деца, кой ще поеме отговорност тогава?“, попита Галина Гергинова от сдружение „Съседите“.

„То дори докато спяхме, се чуваше говорът на хората, които работят отдолу“, разказа Елка Иванова, жител на „Рудничар“.

„Винаги, когато има рецидив, след като глобите не помагат, в закона се предвижда и лишаване от свобода. Не само тези, които добиват, но и тези, които ги изпращат“, каза Велчев.