На седмия ден след трагедията в Хитрино търпението на евакуираните жители на селото се изчерпа и някои от тях излязоха на спонтанен протест, като блокираха за кратко главния път Шумен – Силистра край входа на селото.

Хората са недоволни от неяснотата колко време ще продължи акцията по обезопасяване на авариралите цистерни.

Те пожелаха да научат всичко за операцията по обезвреждане им и кога евакуацията ще бъде отменена, за да могат да се върнат по домовете си.

„Много бавно се случват нещата. Според нас крият нещо“, каза местен жител пред bTV.

Друг се оплака, че са осемчленно семейство, а от седмица живеят в една стая. Властите хем казват, че цистерните са празни, хем че са опасни, посочи той.

Началникът на пожарната гл. комисар Николай Николов опита да успокои хората и да обясни как протича работата на екипите: „Сутринта по план трябваше да изнесем три цистерни днес. Ако ни оставите на спокойствие, може и да са повече… Всички действия трябва да са много внимателни и премерени, защото най-малката грешка ще доведе да загинат хора долу, аз отговарям за живота и здравето на тези момчета“, каза той.

Николов заяви, че общо в операцията са ангажирани 780 души и обеща своевременно да информира местните жители за свършената работа.

Недоволните обещаха да изчакат до понеделник. Тогава може би ще има отговор кога ще се приберат.

Вижте повече във видеото:

Днес бяха изтеглени две цистерни, с което общия брой на изведените от селото цистерни стана пет. Те се съхраняват на каменна кариера на около километър от Хитрино.

На брифинг на кризисния щаб министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски каза, че това е безопасно място за съхранение. Цистерните ще останат там не повече от 15 дни. На площадката те биват обработени допълнително. Останала е минимална течна фракция във всяка от тях, след като газовата вече е изтеглена. Продължава обработването им с азот, така че да станат годни за по-дълго транспортиране.

Ще има улеснен и по-динамичен достъп до Хитрино, но за да могат хората да се върнат и да продължат нормалния си живот, е нужно да бъде възстановено на 100% електричество и канализация, което няма да стане, преди да бъде изведена и последната цистерна, каза още Московски.

Вижте повече във видеото:

Експерти обясниха, че показателите на въздуха и водата са в нормите и редовно се правят замервания.

„В началото наистина имаше концентрация на въглерод и прахови частици, но сега всичко е в нормата“, увери директорът на РИОСВ – Шумен Евелина Шишманова.

До момента са събрани над милион и половина лева от есемеси и дарения по банков път, съобщиха от Българския червен кръст. Предстои разпределянето на средствата от Обществен съвет и предоставянето им според нуждите на всички пострадали.