Четири дни след трагичния инцидент в село Хитрино, когато влак, превозващ цистерни с пропан-бутан и пропилен дерайлира и се взриви, водещата версия на разследването остава превишена скорост.

Сутринта на 10 декември влакът-бомба изпреварва разписанието си и пристига на гара Хитрино 15 минути по-рано. Именно заради това водещата версия на разследващите е, че машинистите са карали по-бързо от позволеното.

Прокурорите са категорични, че в експлозията няма нищо умишлено. От направените огледи на място става ясно, че няма повреда по релсите.

До момента не е установено и дали стрелочната стрелка е била изместена – тази версия лансира фирмата превозвач, която обяви, че ще прави свое разследване с немски и френски експерти.

От прокуратурата са категорични, че ще търсят виновниците за инцидента не само сред тримата машинисти. До момента са разпитани над 30 свидетели на инцидента, както и тримата машинисти.

Докато разследването тече, властта започна да планира възстановяването на селото. Призрачното днес Хитрино напролет ще бъде едно от най-хубавите, обеща на хората премиерът в оставка Бойко Борисов.

Представители на строителната камара обявиха, че 10 къщи ще бъдат построени безвъзмездно. Докато къщите бъдат възстановени, за нуждаещите се ще бъдат осигурени фургони.