Хиляди служители на МВР излязоха на протест пред парламента в деня, когато се навършват 138 години от създаването на МВР.

Те отново поставиха исканията си за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Събраха се на жълтите павета, на метри от ръководството на МВР, което официално отбелязваше празника. Събраха се хиляди, от цялата страна и от всички звена в системата. Дотук се стигна след като синдикатите и ръководството на МВР не се разбраха.

Снимка: Ладислав Цветков

Само едно от исканията им беше удовлетворено – летни униформи и обезщетение за дрехите, които са купували с лични средства. За увеличение на заплатите обаче не се договориха, засега.

Протестът започна с минута мълчание в памет на загиналите полицаи.

Основните искания за служители от системата са увеличение на възнагражденията им, подобряване условията на труд, както и изцяло нов закон за МВР.

Снимка: Ладислав Цветков

Бисер Дончев е граничен полицай на летището с 25-годишен стаж и около 700 лева основна заплата. Не му е осигурявана униформа от 7 години.

Огнеборците бяха след нощна смяна. Облечени в униформите си втора ръка, които се подменят на 5 години.

Снимка: Ладислав Цветков

От ниско заплащане и амортизирана техника се оплакват и от ключовия Институт по криминалистика от чиито експертизи зависят съдебните процеси.

Часове преди протеста вътрешният министър Валентин Радев заяви, че компромис ще се търси, но няма как заплатите да се увеличат тази година.

Най-вероятно такова увеличение може да се случи в началото на следващата година, като процентът, с който това ще се случи, ще бъде обсъдено в разговори между правителството и синдикатите, уточни министърът.

Валентин Попов, председател на най-големия полицейски синдикат, посочи, че не могат да чакат до началото на следващата година за по-високи заплати. „Настояваме минимума на заплатите в МВР да се обвърже със социално-измерима величина. Ние можем да дадем време, но нямаме”, заяви той.

Синдикатите остават отворени за преговори. Ако отново не си стиснат ръцете с ръководството обаче, има определени още три протеста до края на годината.

От началото на идната година, когато България поема председателството на Европейския съюз обещават да изразяват недоволството си всеки ден.

Управляващите призоваха полицаите за търпение

Казаха, че се прави всичко възможно за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

БСП и ДПС пък видяха липса на държавнически подход в сектор „Сигурност”, а лошите условия на труд лишава от желание за работа полицаите.

„Воля” пък предложиха две мерки, едната от които включва бензиностанции.

"Колите на МВР зареждат от Картела, там изтичат десетки милиони левове. Да, г-н Марешки има бензиностанции, не предлагаме да зареждат от бензиностанциите на Марешки или някои други, а оттам, където продават най-евтино”, каза депутатът от „Воля” Боряна Георгиева.

И още – да се събират по-ефективно глобите по пътищата, но как ще става това, още е тайна.

"Г-н министър, чуйте тези хора, те протестират не защото имат празник, а защото ножът е опрял до кокала", каза депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Управляващите отговориха, че решават един по един проблемите.

„Този протест е добра синдикална проява, или политическа проява, в никакъв случай е в духа на диалога, очевидно опозицията има нужда от подобна проява без да искам да лепя етикети”, коментира Искрен Веселинов, депутат от Обединените патриоти.

Шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов помоли протестиращите за търпение и увери, че исканията им са чути.

Бизнесът определи като изнудване исканията на полицаите и заплахите за предстоящи протести.

От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат, ако е необходимо Министерството на вътрешните работи да се закрие и да се създаде нова структура, която да отговаря за сигурността в страната.

Те добавят, че на индустрията й се налага да издържа образно казано още едно МВР като наема частни фирми, които да охраняват предприятията им.