Стотици селища и хиляди домакинства в страната са без ток заради снега и силния вятър. Десетки екипи на енергоразпределителните дружества работят по места за отстраняване на авариите. Някои от екипите са затруднение заради падналите дървета и затворени пътища.

Югоизточна България

В редица райони има паднали дървета, вследствие на което са скъсани въздушни електропроводи. Счупени са общо над 30 стълба, включително и железобетонни, от електроразпределителната мрежа на EVN, опериращ в Югоизточна България – най-засегната от днешното снежно бедствие.

Към 13:00 ч. с нарушено електрозахранване остават районите на Смолян, Рудозем, Баните, Мадан, Златоград, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Без ток е и Националната астрономическа обсерватория „Рожен” заради обилния снеговалеж. Пътят до астрономическия комплекс е затрупан и непроходим. В края на миналата година „Рожен” нямаха ток заради авария причинена от силния сняг повече от три дни. Някои от уредите в обсерваторията са много чувствителни и продължителната липса на ток може да спре работата им трайно.

В някои общини като Велинград, Стамболийски, Калояново, Баните, Рудозем, Златоград, Крумовград, Момчилград, Ардино ситуацията с електрозахранването остава допълнително усложнена поради изключване на подстанции, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В област Пазарджик засегнати са планинските райони на Велинград, Белово и Пещера. Района на община Велинград остава без захранване поради отпадналата подстанция „Велинград“ на ЕСО. EVN България е ангажирала 36 свои екипи в цялата област

В цялата област Смолян беше обявено бедствено положение. Екипите на EVN България - 26 на брой, с подсилен състав, са успели да възстановят електрозахранването за редица селища. Към момента по всички аварирали електропроводи се работи. С нарушено електрозахранване остават районите на Смолян, Рудозем, Баните, Мадан, Златоград.

Критична остава и обстановката в област Кърджали, където в районите на Ардино, Крумовград и Момчилград продължават дейностите на ЕСО по възстановяване на авариралите 4 подстанции. Без електроснабдяване остават редица селища, включително и малки махали.

В област Хасково ситуацията също остава усложнена за момента. Общо 28 групи са на разположение в областта.

На територията на област Пловдив основните аварии са също по планинските части. Редица населени места остават без захранване поради отпадането на 2 подстанции на ЕСО - „Пясъчник“ и „Нови Кричим“.

Над 150 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в районите с аварии. Екипите са оборудвани със високопроходими автомобили, необходимата специализирана техника и инструменти.

Североизточна България

От ЕНЕРГО-ПРО съобщиха, че от началото на деня екипите им са отстранили десетки аварии по електроразпределителната мрежа, които възникнаха вследствие на обилните снеговалежи. Падналият мокър сняг обледени електрическите проводници, повреди десетки изолатори, счупи и събори множество клони върху електропроводите.

Най-засегнати са планинските райони в областите Габрово и Велико Търново, където към 15:30 часа без електрозахранване са съответно 54 и 28 села. В област Търговище без ток са 31 села, в област Шумен - 3. Аварийните екипи продължават да работят за възстановяване на електрозахранването на всички населени места.

Поради развитието на обстановката са пренасочени допълнителни екипа, снабдени със специализирана техника, които ще работят в най-засегнатите от снежната стихия райони в област Габрово.

Западна България

7 административни области в западната част на страната са с нарушено електрозахранване, съобщиха и от ЧЕЗ.

В Благоевград има селища с нарушено електрозахранване в общините Банско, Белица, Благоевград. В община Гоце Делчев 4 селища са без електрозахранване, в община Петрич – 2 селища, община Разлог – 4 селища, в района на община Сандански – около 15 селища, в община Симитли – 4 селища, в община Якоруда – 6 селища.

Във Видинско са засегнати десет селища в Белоградчишко и в община Чупрене, във Врачанско засегнатите са около 50 селища.

Без ток са редица селища и в областите Монтана, Перник, Плевен, София-област. Е момента 90 аварийни екипи работят по засегнатите общини.

В момента има силен вятър в Административна област Благоевград и Перник, което затруднява работата. За района на София няма селища с нарушено електрозахранване”, посочи Станчев.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите