Хидроинженер: Язовирите трябва непрекъснато да са под надзор
Според Георги Георгиев има аналогия между водното бедствие в Бургаско и трагедията в с. Бисер отпреди няколко години
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Водното бедствие в Бургаско
Снимка: btvnovinite.bg

Правя аналогия между водното бедствие в Бургаско с това, което се случи в с. Бисер преди години – от техническа гледна точка, и от правна, и от морално-етическа. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV хидроинженерът Георги Георгиев, бил е назначен от съда по гражданските дела, които близките на загиналите от с. Бисер водят, за да получат обезщетения.

Три жертви и десетки потопени къщи след потопа в Бургаско (ОБЗОР)Седем каскадни язовира са със скъсани стени, пет селища останах без ток

Той подчерта, че е много важно да се следи състоянието на съоръженията и те непрекъснато да са под надзор от страна на собственика.

Независимо кой е собственикът, язовирът и неговите съоръжения трябва да се поддържат в контекста на законово разписана разпоредба, категоричен беше Георгиев.

„В Бисер беше напълно занемарена експлоатацията и правилното поддържане на съоръженията. Вероятно и тук се касае за пълна безстопанственост, тоест собственик има, но не провежда тази дейност и се е стигнало до положението да не работят преливниците”, отбелязва хидроинженерът.

Пропуск в законодателството няма. Нямаме средства да следим ежедневно състоянието на съоръженията и така се натрупва се с годините, каза експертът.

„Ще направя още една аналогия с Бисер – с подряшки тон се казва, че се води досъдебно производство. Още от сега мога да ви кажа, че то ще се затлачи до такава степен, че никога няма да приключи”, прогнозира Георгиев.

По думите му не би следвало само от валенето на дъжд да се предизвика такава висока вълна, тъй като съоръженията са така оразмерени, че това да не стане.

Според експерта не се иска да се намерят виновните лица за бедствието в Бисер. За случая в Бисер производството е спряно и не му се вижда краят, допълни той.  

 

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре