Издирването на изчезналия в Стара планина турист продължава при лоши метеорологични условия. 39-годишният Тодор Владимиров е в неизвестност вече четвърти ден.

Силният вятър, мъглата и снеговалежът не позволяват в акцията да се включат хеликоптер, армия и полиция, въпреки разпореждането на премиера в оставка.

В издирването се включиха 20 спасители от Пловдив, Троян и Ловеч, както и инспектори от Централен Балкан.

Седем души тръгнаха тази сутрин от Карлово в посока хижа „Васил Левски”. Предполага се, че мъжът е изчезнал някъде в този район. Последното му обаждане е от района на връх Жълтец.

До момента спасителите не са намерили следи от мъжа, всичко е завято. Те търсят следи на видимо разстояние, гледат за различни цветове, макар че той е облечен с камуфлажни дрехи.

Издирването днес продължава в по-голям мащаб, каза "Тази сутрин" по bTV Христо Стаматов, началник на отряд ПСС – Карлово.

„Ще тръгнат спасители от страна в посока Калофер. Ще има подход откъм хижа "Рай" към хижа "Васил Левски". От Карлово ще тръгнат още две групи спасители, които ще се качат през хижа Равнец и основно по ждрелото на Стара река и там по един приток откъм Стара река – Малката река, ще се отделят и ще минат по един ръб, за да проверят едни отдалечени овчарски заслони. Далече са, но все пак трябва да ги проверим и тези места”.

Сборният пункт е хижа „Васил Левски”, където е ръководителят на акцията
. Целта е късният следобед да се съберат всички спасители там, допълни Христо Стаматов.

По думите му в Балкана времето се влошава, започва снеговалеж, вятърът е усилен, температурата е под минус 10 градуса.

Слизайки от връх Жълтец към "Васил Левски" няма покритие на мобилните оператори. Затова именно спасителите се насочват към тази местност.

Групата, която е от вчера в планината, ще търси в подножието на връх Жълтец, където има едни скални падове и високи места и скали, където ще отидат да оглеждат и ще проверяват по-отдалечените подслони и колиби, където може да се е приютил за лошото време, обясни спасителят.

Трудно се оцелява в планината при такова време, иска се много силна подготовка и екипировка, каза още Христо Стаматов.

В силния вятър човек дава гръб на вятъра и си тръгва, вятърът е северозападен. Спасителите се надяват той да е тръгнал в посока на юг и да слиза към хижата. Там е пълно с горски и маркирани пътеки. Надяват се да се движи по маркираните пътеки.

Антон Минев, зам.-кмет на Карлово, заяви, че от случилото се до момента няма нито добра, нито лоша новина, обстановката е сложна, само надеждата остава, за да може да се продължи тази акция. Общината ще предостави всичко необходимо, което е необходимо за спасителите. Храната е готова, тя трябва само да бъде изнесена, пеша или с коне до хижа "Васил Левски". На самата хижа има достатъчно хранителни припаси, допълни Антон Минев.

Ако Тодор не бъде открит, операцията продължава и утре.