Хасково е на воден режим от днес. Водата ще се спира по график, като всеки квартал ще бъде на сухо минимум 12 часа.

Водоснабдяването в единия от петте района, на които е разделен градът, беше спряно в 8 ч. тази сутрин.

Решението е на извънредно свикания кризисен щаб, събран от областния управител Станислав Дечев след като стана ясно, че запасите от вода на града вече са изчерпани.

„Целта е да опитаме да натрупаме по-голям резерв и да видим после този резерв за колко време ще ни стигне”, коментира инж. Иванко Милушев от ВиК Хасково.

В Хасково бяха спрени и двете помпени станции, заради открития уран във водата преди месец и половина. Още тогава беше ясно, че градът харчи повече вода, отколкото получава и беше въпрос на време чешмите да пресъхнат

В болницата водата няма да бъде спирана. Освен това има квартали, които ще останат незасегнати от режима.

Очаква се режимът да продължи от седмица до няколко месеца. Всичко зависи какво ще покажат резултатите за нивата на алфа активност в спрените помпени станции в края на тази седмица. Ако те са добри, станциите ще бъдат пуснати и това се очаква да реши проблема с водата. Събота и неделя водата няма да се спира.

Трайното решение на проблема са новите сондажи, които държавата финансира след кризата с урана. Изграждането им обаче ще отнеме месеци, през които градът е да остане без вода.