Хакери в действие: Хиляди получиха писма с вирус от името на енергото
В официална позиция от дружеството предупредиха за киберизмамата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Вирус, Енерго про
Снимка: btvnovinite.bg

Хиляди българи получиха фалшиви имейли с вирус от името на енергото в Североизточна България. Това е поредна хакерска атака след поредицата фалшиви писма от данъчните.

Андрей Терзиев е сред получателите на електронно писмо с прикачен файл под името „Фактура”. Имейлите със зловреден код са написани на перфектен български, но с адрес, който не отговаря на адреса на дружеството. Файловете са с разширение zip, което вече рядко се използва. 

В официална позиция от „Енерго про” предупредиха за киберизмамата и подчертаха, че електронните им фактури са в PDF формат. 

Имейли с вирус от името на енергото
Снимка: btvnovinite.bg

Десетки хиляди са били имейлите, изпратени до потребители според звеното за борба с киберпрестъпленията в МВР. Кибертаката обаче е била ограничена.

Разчита се на чисто човешки слабости, например атаките се случват в понеделник, когато хората бързат да разчистят пощата си, натрупана през почивните дни. 

„Затова препоръчвам хората да се доверят на типичната българска черта - бъдете крайно подозрителни, преди да отворите имейл или да отворите вратата на непознат”, каза Ваня Палейкова, експерт по киберсигурност дигитално читалище SAFER. 

Според експертите въпреки филтрирането и техническите мерки поне 30% от получателите на заразените писма ще ги отворят.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре