Внимание - хакери атакуват луксозни коли. Експерти по сигурността предупреждават, че е възможно от дистанция да се блокират спирачките или двигателя. Възможно ли е някой да направи неуправляем автомобила ни докато сме в него?

В една от столичните автокъщи, която предлага за продан луксозни автомобили, всички коли са оборудвани с невероятни системи за сигурност и реагират при всеки опит за посегателство. Въпреки вградените им защити, тези автомобили не са недосегаеми за обирджиите.

Всяка луксозна кола може да бъде хакната, ако е свързана с интернет, предупреждават експерти по киберсигурност.

Докато сте в нея и си карате на магистралата, хакери може да й сменят станцията на радиото, или да натискат до дупка клаксона, или дистанционно да ви отнемат управлението и да предизвикат катастрофа.

„Могат да отворят и затворят вратите в движение, да променят настройките на климатика, да пуснат музика, да пуснат чистачките, да деактивират педала на газта или на спирачката. Реално може да се поеме контрол над мотора, над волана ви”.

У нас подобни пробиви в сигурността не се обявяват публично

Въпреки това се случват поне сто пъти на ден, като се взима контрол над телефони, сайтове, разбира се и коли.

„Не инсталирайте системи от неизвестни доставчици, обновявайте софтуера си и внимавайте винаги какво има на тях. Защото, щом сте свързани към интернет, не сте в безопасност”, коментира Ясен.

От полицията не потвърждават за подобни посегателства, но признават, че на практика всяка автокражба у нас си е напрактика хакване - тъй като всяка кола вече е с компютърна система.

„Няма разбити ключалки, нищо няма разбито. Просто записват пин кода на ключа и с една такава карта си отварят, палят автомобила и така”, обясни Ангел Бадънков, началник на сектор „Престъпления, свързани с МПС”.

Над 2000 коли са откраднати в страната от началото на годината досега, а най-много са посегателствата в София, Варна, Перник и Благоевград.

По данни на столичната полиция, всяка седмица от София изчезва по една такава кола. Тази година обаче има бум на кражбите на жигули и лади. Обикновено те се продават за скрап.