В разгара на летния сезон Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) организира хайки в морето. Риболовни кораби и търговци на риба на пътя отново са под прицел.

Инспектори от ИАРА днес сложиха под лупа всички седем риболовни кораба в Созопол. Резултатът е, че в нито един от случаите не беше открито нарушение. Разтоварената на пристанището риба отговаряше на уловената в морето. В момента се лови само цаца. Останалите морски видове ще започнат да се връщат в Черно море в края на месеца.

Точно два тона и един килограм цаца е днешният улов на кораба на капитан Илия Георгиев. „Често ме проверяват. Поне два пъти седмично. Документации преглеждат, теглят рибата”, казва той.

След анализ на риска на пристанище, инспекторите подбират лодката, която ще проверяват. Нарушители главно се хващат по време на забраната за улов на калкан и попчета, казват инспекторите. Тя започва от април и трае два месеца. По изискване 404 на ЕС се проверяват 20% от флота.

Капитан Георгиев не вижда проблем в проверките, но за други, които също вадят прехраната си с риба, инспекторите са повече от неприятни. Това са търговците на риба по пътя, които твърдят, че незаконно продаваната от тях риба е с гаранция за качество. Само за последния месец наказаните търговци са 12. Глобените бракониери и рибари с малки корабчета са шестима.

Проверките в морето тепърва ще се засилват заради започването на есенния риболовен сезон.