Заразената с малария кръв е груба медицинска грешка. Това коментира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод скандалния случай в Русе, при който на 80-годишен пациент бе прелята заразена кръв, а по-късно той почина.

Проверката, разпоредена от здравното министерство, продължава и в момента, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

За да се запознае на място с фактите, в Русе пристигна и директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев. Той трябва да изясни защо студентът от Камерун е бил допуснат да участва в кръводарителска акция, след като е боледувал в миналото от малария, и защо не е проверена анкетната му карта.

Студентът е прекарал малария преди две години, но според действащата нормативна наредба, когато са минали повече от две години от последното лечение, той би могъл да дава кръв, но в случая е било опасно.

По закон кръвта се изследва за четири заболявания: хепатит Б, хепатит Ц, ХИВ и сифилис. Преди това обаче кръводарителят трябва честно да попълни декларация, в която да каже дали му е препоръчвано да не дарява кръв. Той трябва да отбележи и дали е прекарвал заболяванията жълтеница, малария и туберколоза.

В агенция „Медицински одит”, която разследва лекарски грешки не е постъпвал сигнал за заразена кръв от създаването й през 2010 г.

От болницата очакват утре да станат ясни резултатите от вътрешната проверка. Проверка върви и от страна на Регионалната здравна инспекция.