В Пловдив децата няма да учат от утре до края на седмицата – 4 дни засега. Най-малките ще продължават да ходят на детска градина и ясла, но за тях е въведен строг контрол още на входа на детското заведение.

Болните от грип и вирусни инфекции са се увеличили главоломно през почивните дни. Около 300деца са преминали през амбулаторията на детска клиника само за два дни.

Пред лекарските кабинети е истински митинг от майки и болни деца. Около 20 деца, каращи много тежко грипа, са настанени в инфекциозната клиника. Те са с температура около 40 градуса, разстройство и повръщане. Усложненията са най-вече по нервната система.

За учениците грипната ваканция обаче е по-скоро радост и забавление с приятели. Дали ще има ефект от грипната ваканция ще стане ясно в петък, когато отново се направи статистика на заболелите от грип.

4-дневна грипна ваканция бе обявена и за училищата в Старозагорско, съобщи за bTV доктор Златина Нанева, шеф на районната здравна инспекция (РЗИ). Ваканцията започва от утре и ще продължи до края на седмицата.

Снимка: bTV

Мярката се прилага заради регистрираната висока заболеваемост от остри респираторни заболявания  и грип в област Стара Загора, най-вече във възрастовата група от 15 – 29 години. От училищата в областта е постъпила информация за над 25% отсъстващи деца заради заболяване. Ваканцията е с цел да се ограничи разпространяването на грипния вирус след учениците.

Очаква се и в други области от страната да бъде обявена грипна епидемия скоро.

Снимка: bTV