Депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са предложени като кандидати за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок, съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е член на Гражданския съвет.

По думите му двамата номинирани са почтени и евроатлантически ориентирани хора и са надпартийни кандидатури.

Иванов отбеляза, че обсъждането на номинациите ще продължи до 20 юли, след което те ще бъдат предоставени за разглеждане на Председателския съвет на Реформаторския блок, както и на Изпълнителния съвет, който следва да ги утвърди.

Имената в кандидатпрезидентската двойка трябва да станат ясни до края на месеца.

ДСБ и СДС няма да дават свои партийни номинации, а предлагат това да направи Гражданският съвет. Към това клонят и от Движение България на гражданите (ДБГ).

Няма значение дали кандидатът ще бъде консусенсен за всички партии, а дали ще бъде консенсусен за всички избиратели, коментира председателят на ДСБ Радан Кънев.

„Нито едно име не е обсъждано конкретно. По принцип всички партии са обединени около идеята да бъде кандидатура със силен граждански профил“, каза Найден Зеленогорски от ДБГ.

Според Иванов дискусията между ГЕРБ и БСП за датата на президентските избори има за цел да отвлече вниманието от имената на личностите, които ще участват в президентската надпревара.

Той прогнозира, че кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде политик, чиято първа буква на малкото име, съвпада с първата буква на второто му име, но отказа да коментира в коя част на азбуката са буквите.

Иванов посочи, че БСП и АБВ ще се представят силно на президентските избори, ако заложат на утвърдена надпартийна кандидатура.