„Гражданска отговорност” за нарушителите на пътя може да се увеличи до 200% от 2018 г.
От началото на следващата година цената на застраховката ще се определя индивидуално за всеки шофьор
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    5
Евроинс с уникална застраховка за българския пазар

От началото на 2018 г. застраховките „Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя. Подготвяхме се дълго за въвеждането на тази система, каза в предаването „Тази сутрин” зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Застраховките "Гражданска отговорност" с индивидуални цени от 2018 г. Това обещаха от комисията за финансов надзор

Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%, уточни Агайн.

Една от важните стъпки за въвеждането на системата „бонус – малус” е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. При определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.

Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя, обяви зам.-председателят на КФН.

Тя уточни, че новата система може и да не влезе в сила от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 г.

Целта не са по-високи приходи за застрахователите, категорична е Ралица Агайн.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 3
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре